Het is september 1935 als Albert ter Beek Senior,zich laat inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Amsterdam als brandstoffenhandelaar. Deze kolenzaak liep goed maar het was natuurlijk een seizoensgebonden bedrijf. Voor de stille zomermaanden werd er gezocht naar een alternatief en dat werd consumptieijs.

De eerste ijssalon werd gevestigd in de Vrolijkstraat 156 te Amsterdam, daarnaast werd er ook met paard en wagen met ijs gevent. Het ijs wat in de vooroorlogse periode gemaakt werd is niet te vergelijken met het ijs zoals wij het nu maken. Wij als Hollandse ijsbereiders waren in die tijd immers alleen bekend met vanilleijs, hoewel de basis nog steeds hetzelfde is (melk, suiker en eieren).

Albert ter Beek Jr. wilde eigenlijk helemaal niet in het ijsvak, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Hij behaalde zijn eerste vakdiploma op 10 Maart 1969. Een winkel was er toen nog niet, dus ging Albert venten. Dat venten werd gedaan in Amsterdam-Noord.

In 1970 deed zich de kans voor om een winkel te betrekken aan de Uiterwaardenstraat 104. Hier werd ook de ijskeuken ingericht en de naam Mariola was geboren, om exact te zijn op 8 maart. Rond 1985 werd er besloten om uit te zien naar een andere vestigingsplaats. Na diverse locaties bekeken te hebben werd de keuze gemaakt voor Almere-Haven, waar we nu alweer meer dan dertig jaar gevestigd zijn.

Inmiddels is in februari 2016 het bedrijf overgenomen door Friedus en Joke van Gasteren uit Almere. Zij zetten de traditie van Mariola voort op de bekende locatie in Almere-Haven. Beiden zijn al jaren ondernemer en hebben de ambitie om Mariola te behouden voor Almere en omstreken. Alle kennis van de familie ter Beek is gedurende een ruime inwerkperiode tot in de kleinste finesses overgedragen en er is nog regelmatig overleg over allerhande zaken.

Ambachtelijk

Het ijs in onze vitrine wordt dagelijks op ambachtelijke wijze bereid in onze eigen ijskeuken. Overheerlijk ijs begint bij ons met superverse ingrediënten, zoals vers fruit, onze in huis gebrande en gesuikerde noten, etc. Voor de ingrediënten van ons ijs gebruiken wij alleen het allerbeste zoals vanille stokjes uit Madagascar en Tahiti. Al ons vruchtenijs (behalve banaan) is lactose en gluten vrij, daarnaast maken wij suikervrij ijs in wisselende smaken en hebben we heerlijk yoghurt ijs gemaakt van verse yoghurt. Wij hebben niet alleen lekker ijs, ook voor een heerlijke cappuccino of een smakelijk bakje thee bent u bij ons aan het juiste adres. Wij schenken koffie van Illy en thee van Dilmah. Ook goede koffie zetten is een ambacht. Wij hebben ook van koffie onze specialiteit gemaakt. Onze ‘latte art’ laat zien dat we ons vak ook echt verstaan.