Historie


Het is september 1935 als Albert ter Beek Senior, toen 31 jaar oud zich in laat schrijven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Amsterdam als brandstoffenhandelaar. Deze kolenzaak liep goed maar het was natuurlijk een seizoensgebonden bedrijf. Voor de stille zomermaanden werd er gezocht naar een alternatief en dat werd consumptie-ijs.

Met de ijskar werd het ijs rond gebrachtDe eerste ijssalon werd gevestigd in de Vrolijkstraat 156 te Amsterdam, daarnaast werd er ook met paard en wagen met ijs gevent. Het ijs wat in de vooroorlogse periode gemaakt werd is niet te vergelijken met het ijs zoals wij het nu maken. Het aantal smaken is enorm uitgebreid. Wij als Hollandse ijsbereiders waren in die tijd immers alleen bekend met vanille-ijs, hoewel de basis nog steeds hetzelfde is, namelijk melk, suiker en eieren. Dat de kwaliteit toen reeds goed was blijkt wel uit het feit dat het paard wat 's winters voor de kolenwagen en zomers voor de ijskar liep, in de zomer maanden niet eerder ging lopen nadat het een ijsje had gehad.

Het ijsdraaien was zwaar werk, destijds gebeurde dat nog met de hand. Eerst werd de mix gekookt, het was dus altijd oppassen dat het niet aanbrandde of overkookte. Dit mengsel moest dan eerst afkoelen en werd daarna in een cilinder gedaan. De cilinder ging dan in een houten kuip, dan werd er ruwijs en vrieszout bijgedaan en dan moest er aan het wiel gedraaid worden. Hoe steviger het ijs werd, hoe zwaarder het draaien ging.

In de oorlog was het moeilijk om aan goede grondstoffen te komen en was bijna alles op de bon. Er werd dus besloten om de ijssalon te sluiten. Na de oorlog werden de activiteiten in de kolen uitgebreid tot ± 1954. Toen werd de kolenzaak verkocht en werd er alleen nog met ijs gevent.

Albert ter Beek Jr. wilde eigenlijk helemaal niet in het ijsvak, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Na een korte periode gewerkt te hebben bij Martini in de Vinkenstraat en bij een halfbroer die ook ijs verkocht, werd het eerste vakdiploma gehaald op 10 Maart 1969. Een winkel was er toen nog niet, dus ging Albert venten. Dat venten werd gedaan in Amsterdam-Noord.IJskar om te venten

In 1970 deed zich de kans voor om een winkel te betrekken aan de Uiterwaardenstraat 104. Hier werd ook de ijskeuken ingericht en de naam Mariola was geboren op 08 Maart 1970. Zoals gebruikelijk was in die tijd werd het een gecombineerde zaak. In dit geval een een ijssalon/snackbar, maar het ijs nam het grootste gedeelte van de ruimte in beslag. Rond 1985 werd er besloten om uit te zien naar een andere vestigingsplaats.
Na diverse locaties bekeken te hebben is de keuze gemaakt voor Almere-Haven.

Inmiddels is in 2016 het bedrijf overgedaan aan Friedus en Joke van Gasteren uit Almere. Zij zetten de traditie van Mariola voort op de bekende locatie in Almere-Haven. Beiden zijn al jaren ondernemer en hebben de ambitie om Mariola te behouden voor Almere en omstreken. Alle kennis van de familie ter Beek is gedurende een ruime inwerkperiode tot in de kleinste finesses overgedragen en er is nog regelmatig overleg over allerhande zaken. Samen met een team van enthousiaste medewerkers is sinds 24 februari aan dit nieuwe seizoen begonnen.